Cinci conditii pe care trebuie sa le îndeplineasca alimentul secolului XXl

Numeroase echipe de nutritionisti si dieteticieni se straduiesc de mult timp sa descopere “schemele ideale” de hranire pentru omul modern. O astfel de hrana ideala ar trebui sa îndeplineasca anumite conditii, care destul de greu pot fi întrunite în acelasi timp:
germeni-de-grau

1. sa fie ieftina si sa poata fi produsa din abundenta
2. sa contina întregul complex de minerale, vitamine si alte elemente necesare vietii.
3. sa sustina fiinta umana din punct de vedere nervos, constituind un sprijin în lupta contra stresului care a devenit un element caracteristic al omului ce locuieste în marile metropole.
4. sa confere putere si energie de actiune.
5. sa nu necesite un timp îndelungat de preparare si, pe cat posibil, sa previna degenerarea si îmbatranirea.

Toate acestea par a fi foarte greu de îndeplinit, producatorii din domeniul alimentar multumindu-se sa ofere raspunsuri doar la o parte dintre cerinte prin conserve, semipreparate sau alimente îmbogatite cu minerale si vitamine. Acestea pot rezolva într-o anumita masura problema timpului de preparare, a usurintei de stocare si gatire, a prezentei unor componente nutritive. Însa cu ce pret? Nu mai este pentru nimeni astazi un secret faptul ca hrana conservata cu ajutorul aditivilor chimici, alimentele congelate sau preparate industrial sunt în mare parte MOARTE si prin urmare ele nu pot sa confere toata energia si nutritienii necesar organismului viu. Consumul îndelungat de hrana lipsita de principii vitale accentueaza degenerarea, batranetea si boala…

A început în Statele Unite…

În anii 60 în Statele Unite, un medic pe atunci necunoscut, pe nume Ann Wigmore, avea sa produca o revolutie în tratamentul uneia dintre cele mai grele boli cunoscute: cancerul. Medicamentele “ supersofisticate” pe care ea le folosea nu erau altceva decat un pumn de seminte încoltite de grau, orz, lucerna etc. Aceste medicamente administrate oral ori sub forma de… clisma produceau minuni, iar acesta nu numai în cancer, ci si în bolile de piele, în alergii, în bolile articulare, în cazurile de îmbatranire prematura etc. Multimea cazurilor vindecate au atras atentia la început opiniei publice, apoi cercetatorilor, care au descoperit ca toate semintele, atunci cand încep sa germineze, declanseaza energiile vietii, care pot fi de un real folos în vindecarea celor mai diverse boli. Asa a început povestea tratamentelor miraculoase cu seminte încoltite, poveste din care vom depana cateva file în continuare.

Misterul germenilor
Umeziti un bob de grau cu putina apa si lasati-l într-un loc cald. În mai putin de o zi apare miracolul: o întreaga “uzina” întra în functiune producand, prin mijloace înca necunoscute suficient, cantitati impresionante de substante bioactive. În micul bob de grau se declanseaza un incredibil flux de energie; sunt produse din abundenta enzime, cantitatea de fosfor, magneziu, calciu si alte minerale se tripleaza în cateva ore si încep tot acum eforturile micii plante de a se dezvolta. Fiecare samanta contine vitamine minerale, proteine, grasimi si alte rezerve, asteptand conditiile de mediu propice pentru o crestere; odata cu procesul germinarii prin diferite procese metabolice si transmutatii biologice, toate cantitatile de substante nutritive se modifica în mod spectaculos. În cazul boabelor de linte, de exemplu, vitamina C este în cantitati infime înainte de germinare. La scurt timp, însa dupa aparitia mladitei proportia acestei vitamine creste spectaculos, plasand germenii de linte între cele mai valoroase surse vegetale de vitamina C. Fara îndoiala ca astfel de “condensatori” ai energiei vietii sunt capabili sa impulsioneze eficient procesele de refacere pentru organism lipsit de vigoare si energie vitala.

Inamicii îmbatranirii

Faptul ca germenii pot încetini sau chiar pot face ireversibila îmbatranirea poate parea exagerat. Totusi, cercetarile realizate de mai multi specialisti (Duck Person si Sandy Shaw, Dr Benyiamin Frank, dr. Edwart Howell si altii), au evidentiat existenta în semintele germinate a numerosi factori antiîmbatranire. Este vorba în primul rand de vitaminele antioxidante, dar si de o gama larga de enzime existente din abundenta în germenii proaspeti (aceasta nu este însa valabil în aceeasi masura pentru germeni uscati!)

Vitaminele tineretii

În ultima vreme a aparut tot mai des notiunea de radicali liberi, vorbindu-se despre efectele lor adverse asupra sanatatii omului. Renumitii radicali liberi sunt de fapt fragmente moleculare care pot înconjura celulele si pot provoca îmbatranirea corpului. Ei sunt foarte instabili si tind sa întrerupa activitatea normala a celulelor pe care le întalnesc. Vitaminele A,C si E, existente în aproape toti germenii, inhiba formarea radicalilor liberi în corp. Un mare avantaj îl constituie faptul ca în cazul semintelor germinate aceste vitamine se gasesc într-un complex echilibrat, asociate cu substante care fac ca ele sa fie usor asimilate.

Enzimele

Dr. Edwart Howell, care a cercetat o lunga perioada de timp rolul enzimelor în organismele vii, considera ca tineretea depinde de cantitatea si de puterea enzimelor din corp. Conform cercetarilor sale, lipsa enzimelor din alimentatie provoaca perturbari grave: „[…] conduce la accelerarea îmbatranirii si este responsabila în mare masura de moartea prematura, reprezinta una dintre cauzele majore ale instalarii bolilor degenerative. Enzimele nu pot fi obtinute însa dintr-o hrana care este preparata termic, deoarece la mai mult de 60 de grade ele sunt în totalitate distruse. Folosirea alimentelor„moarte” din punct de vedere enzimatic obliga organismul sa cedeze din rezervele sale de enzime pentru ca procesele metabolice sa se desfasoare normal. Conform studiilor pe care le-am realizat, aceasta face ca cei ce consuma aproape numai hrana preparata termic sa fie mult mai expusi la afectiuni cardiace si vasculare, la boli ale pancreasului, la cancer si la tulburari hormonale.”

Oamenii (si alimentele domestice) sunt singurele fiinte de pe pamant care îsi mananca mancarea fara enzimele sale naturale (mancarea gatita). Dr Howell crede ca acesta este unul dintre motivele pentru care oamenii sufera de cancer si alte boli degenerative pe care animalele salbatice nu le au (sau le au într-o masura mult mai mica).

Procesul de îmbatranire se accelereaza si obliga corpul sa apeleze la rezervele deja epuizate de enzime metabolice. Cand germenii sunt consumati cruzi, ei nu numai ca ajuta la propria lor digestie, dar ajuta organismul sa digere si alte alimente.

Daca fructele si legumele sunt ceva mai putin accesibile în perioada de iarna, germenii proaspeti pot fi obtinuti prin eforturi minime de catre oricine. Ei sunt adevarate concentrate naturale de enzime, fitohormoni, proteine, glucide, numeroase vitamine (A, B, E, K, D, PP) precum si microelementele (Mg, Fe, Ca, P). Aceste proprietati ale germenilor au dus la o raspandire considerabila a produselor si preparatelor pe baza de germeni.

În Occident, ei pot fi procurati cu usurinta din orice supermagazin. Germenii au jucat un rol de baza în raspandirea liniilor de restaurante cu autoservire în care se consuma în special salate si, recent, ei au aparut chiar si în sandwichurile produse de principalele retele de fast-food. Exista o adevarata explozie a firmelor producatoare de germeni, dar si de aparate manuale sau automate pentru obtinerea germenilor în interiorul locuintei.

În Statele Unite, cercetatoarea Ann Wigmore a promovat folosirea alimentelor vii si în special a germenilor si a înfiintat fundatia care îi poarta numele. În cadrul acesteia functioneaza un centru de sanatate renumit pentru faptul ca cel putin 50% din hrana servita celor care vin pentru tratament în cadrul acestui centru consta în germeni si verdeturi proaspete. Ann Wigmore însasi s-a vindecat de colita si artrita reumatoida urmand un regim lacto-vegetarian bazat în special pe germeni, iar la varsta de 77 de ani parul ei si-a recapatat culoarea naturala.

Germenii – un medicament printre alimente

Alimentele bogate în enzime cum sunt germenii, legumele proaspete, fructele si sucul lor sunt cei mai importanti factori în încetinirea “ ceasului” îmbatranirii. Carnea si alte alimente gatite, grele, mai ales cele grase sau dulci, sunt deficitare în enzime. Aceste alimente încetinesc viteza metabolismului si slabesc sistemul imunitar. Alimentele “vii”, dimpotriva, ajuta corpul sa-si conserve enzimele vitale, stimuland metabolismul si procesele de curatare si regenerare; ele au capacitatea de a întari sistemul imunitar si ne ajuta sa avem o viata lunga si sanatoasa. Germenii consumati proaspeti sunt fara îndoiala, daca se poate spune asa, alimentele “cele mai vii” dintre cele cunoscute, fiind un element destul de important în lupta cu bolile, deoarece declanseaza procese foarte intense de dezintoxicare si reîntinerire. În lumina acestor informatii, fara îndoiala ca modul de obtinere si de administrare a germenilor, precum si indicatiile lor terapeutice prezinta un maxim interes.

Cum obtinem germenii în casa?

Prezentam în cele ce urmeaza cateva metode simple de obtinere a germenilor din cereale.

Semintele pe care vrem sa le punem la germinat trebuie spalate de 3 ori pentru a elimina praful, substantele chimice de suprafata, o parte a microflorei de suprafata, precum si pietrele sau pleava.

Urmeaza înmuierea lor, recomandabil în doua etape:

1. Se umple un borcan cu apa calduta si se lasa semintele acoperite cu apa timp de 4-6 ore, se scurge apa si se lasa o pauza timp de 12 ore.
2. Dupa acest interval de pauza se repeta înmuierea cu apa timp de 4-6 ore, dupa care din nou se scurge apa si semintele se pregatesc pentru germinare.
Pentru aceasta semintele vor fi puse pe o tava de plastic sau din tabla, ce va fi acoperita cu tifon sau pur si simplu în mai multe borcane. Semintele trebuie distribuite uniform pe suprafata tavii. Germinatia dureaza 2-4 zile, si se încheie atunci cand lungimea germenului atinge lungimea bobului (maxim 3-5 mm)

Daca temperatura în mediul ambiant este mai ridicata, se recomanda stropirea usoara a semintelor cu apa pentru a nu se usca complet.

Timpul de germinare trebuie strict respectat deoarece dupa 4 zile radicelele tind sa se „împasleasca” formand o tesatura, iar proportia de substante active nu mai creste, ci se trece la o alta faza de dezvoltare a plantei (transformarea în mladite) în care vor fi implicate alte substante.

În sinteza, germinarea semintelor se va realiza asigurand urmatorii parametri:

– temperatura de germinare: 8-18 ° C
– umiditatea semintelor 45% (este asigurata de înmuierea semintelor)
– aerisirea spatiului de germinare pentru eliminarea dioxidului de carbon ce se acumuleaza prin „respiratia” germenilor
– durata de germinare 2-4 zile

Administrarea germenilor

Daca dorim sa consumam în stare proaspata germenii obtinuti astfel, vor fi respectate urmatoarele cantitati:
– 1 lingurita pe zi pentru copii
– 2 lingurite pe zi pentru adolescenti si batrani
– 1-2 linguri pentru persoanele adulte.

Cel mai adesea, pentru a fi cat mai agreabili si mai usor de consumat, germenii se maruntesc sau se macina. Pentru a obtine însa efecte mai intense de regenerare a fiintei se poate trece la o alimentatie vegetariana preponderent crudivora (bazata pe alimente nepreparate termic) în care germenii sunt inclusi în cantitati mai mari. Ei pot intra în componenta salatelor de cruditati, painilor din cereale, prajiturilor, a unor sucuri si bauturi nutritive precum si a majoritatii mancarurilor vegetariene. Experienta este aceea care ne va putea face ca în scurt timp sa descoperim cele mai potrivite combinatii de germeni, precum si ingredientele care fac ca gustul preparatelor noastre sa devina delicios.

7 super medicamente obtinute din seminte germinate, împreuna cu indicatiile lor
1. Germeni de grau. Sursa excelenta de proteine si vitamine, ei sunt utili pentru reglarea activitatii nervoase, calmeaza, maresc rapid vitalitatea, înfrumuseteaza pielea, elimina disfunctiile sexuale, au efecte în afectiunile degenerative.
2. Germenii de naut. Sunt un excelent aliment pentru barbati, amplifica energia si vigoarea, cantitatea mare de proteine îi face sa fie foarte hranitori. Nautul germinat este bogat în calciu, potasiu, magneziu si vitamine.
3. Germeni de linte. Continutul crescut de vitamina C si fier îi recomanda în carentele acestor elemente; se utilizeaza cu succes în atrofii musculare, devitalizare, slabiciune.
4. Germenii de varza. Sunt o buna sursa de vitamine A, C, de iod si sulf. Sunt recomandati în afectiuni respiratorii, anemie, tulburari nervoase, afectiuni digestive, rahitism, tulburari de ciclu menstrual.
5. Germeni de lucerna. Reprezinta unul dintre cele mai hranitoare alimente comestibile, fiind o sursa excelenta de proteine de înalta calitate, si de vitamine (A si C). Sunt indicati în perioada sarcinii, în carentele de calciu (calciul din acesti germeni se asimileaza mult mai usor decat din suplimentele obisnuite), în cazurile de slabiciune si îmbatranire.
6. Germeni de dovleac. Binecunoscutele seminte se transforma prin germinare în remedii concentrate pentru afectiunile hepatice, afectiuni ale prostatei si renale. Contin în cantitati importante zinc, un element ce lipseste adesea din alimentatia moderna.
7. Germeni de floarea soarelui. Pe langa efectele terapeutice remarcate în cazurile de anorexie, ateroscleroza si afectiuni respiratorii, ei sunt foarte gustosi si nutritivi fiind utilizati la majoritatea salatelor de cruditati si preparatelor cu germeni.

O hrana a viitorului

Daca aceasta prezentare nu v-a facut înca sa pregatiti primele seminte pentru germinare, va oferim înca 5 motive pentru care germenii proaspeti pot constitui suplimente alimentare demne de luat în seama.

1. Sunt ieftini. Germenii de fasole, de exemplu, cresc în volum odata cu germinarea de aproape 10 ori, simultan cu cresterea cantitatii de substante hranitoare din compozitia lor. Dintr-un kilogram de boabe de fasole puteti obtine prin germinare o valoare nutritiva echivalenta cu cea din cateva kilograme de carne. Daca avem în vedere preturile celor doua alimente, putem constata ca folosirea germenilor este simtitor mai ieftina si, în plus, mult mai sanatoasa! Proportii asemanatoare putem regasi, de altfel, si la majoritatea germenilor de cereale si legume. În plus în afara de caldura, putina apa, o tava adecvata si un pic de munca, germinarea nu necesita nici un fel de investitie suplimentara…

2. Sunt usor de obtinut. În numai 2-3 zile, indiferent de perioada anului în care va aflati, puteti sa aveti în propria bucatarie o sursa naturala de hrana sanatoasa, cu întregul complex de enzime, minerale si vitamine. În special iarna sau în cazurile de lipsa a cruditatilor în alimentatie, germenii sunt un supliment de o valoare greu de egalat.

3. Sunt un aliment complet. Accesibili oricarei varste (de la copii mici pana la bunici) ei reprezinta o sursa de proteine si nutrienti care confera energia necesara pentru dezvoltarea întregii fiinte, acoperind cea mai mare parte a necesarului de vitamine esentiale pentru organism. Un caz graitor este folosirea în anul 1940 a germenilor de cereale ca mijloc de combatere a carentelor alimentare si efectelor cumplite ale foametei si scorbutului dintr-o zona foarte saraca a Indiei. Programul a cuprins administrarea germenilor pentru un numar de 200.000 de oameni. Dupa 4 luni în care oamenii au fost învatati sa utilizeze germenii nu se mai înregistra nici un caz de scorbut. Cel mai concludent este faptul ca mortalitatea a scazut în aceasta perioada cu peste 70% fata de cazurile similare din aceeasi zona.

4. Germenii vindeca. De la cazurile de îmbatranire prematura, malnutritie, obezitate, carente de vitamine si minerale pana la bolile de inima si chiar cancer, toate pot fi tratate prin introducerea în alimentatie a germenilor proaspeti. Salatele de cruditati cu germeni, sucurile din germeni, precum si germenii ca atare determina efecte rapide de eliminare a toxinelor existente în sange în cazul multor afectiuni. În plus, studiile realizate în California de dr. Thelma Arthur pe mai multe sute de pacienti au evidentiat o crestere considerabila a imunitatii la consumatorii consecventi de germeni proaspeti fata de persoanele cu o alimentatie obisnuita.

5. Cresc longevitatea si întretin sanatatea. Prin substantele pe care le contin, ei încetinesc mult procesele de îmbatranire (efect constatat în special la germenii de grau), amplifica potenta si armonizeaza functia sexuala (prin aportul energetic si prezenta vitaminei Este), sporesc vigoarea. Aceste proprietati se datoreaza în mare masura si faptului ca substantele valoroase din germeni sunt foarte usor de asimilat chiar de catre un organism slabit, îmbatranit sau bolnav.

Din ce se obtin germenii

La început, au fost folosite pentru obtinerea germenilor în special boabele de cereale, grau, orz si ovaz. În timp însa au aparut si germenii de leguminoase (mazare, naut, soia, linte), de oleaginoase (floarea soarelui, dovleac), precum si germeni obtinuti din anumite plante medicinale – schinduful este cel mai reprezentativ în acest sens. În total în prezent sunt folositi în jur de 40 de feluri de germeni în terapie. Ce contin exact acesti germeni? Dincolo de substantele cu efecte binecunoscute cum ar fi vitaminele, sarurile minerale, proteinele, compozitia chimica a germenilor diferitelor specii este înca un adevarat mister. Cert este ca producatorii de medicamente hormonale (si nu numai ei) au un camp enorm de cercetare în fata pentru a cunoaste uimitoarele proprietati terapeutice ale acestor „embrioni de plante” ce contin numeroase substante cu efecte hormonale spectaculoase. În cele ce urmeaza vom descrie cateva modalitati de preparare a germenilor, împreuna cu efectele lor binefacatoare.

Modalitati de preparare a germenilor

Datorita nevoii de a economisi cat mai mult timp, se prefera tot mai mult ca germenii sa fie preparati în forme usor de administrat si care sa conserve cat mai multe dintre proprietatile lor speciale ca medicamente vii. În afara cazului în care preparam zilnic germenii pentru consum, va recomandam cateva metode de preparare care sa favorizeze conservarea enzimelor si a fitohormonilor, substante foarte sensibile la modificarile mari de temperatura.

1. Maceratele în miere
Preparare: 300g germeni se zdrobesc si se amesteca cu 700g miere. Se lasa la macerat timp de 2 saptamani.
Administrare: se consuma 1 lingura de macerat de 3 ori pe zi, pe stomacul gol.

Este un remediu excelent pentru probleme digestive, constipatie si de asemenea foarte indicat în procesul de reîntinerire. Este un excelent tonic si revitalizant pentru copii, batrani si convalescenti, prezinta efecte de stimulare a cresterii si dezvoltarii armonioase la copii.

Germenii pot sa încetineasca sau chiar sa inverseze într-o anumita masura procesul de îmbatranire al organismului, fiind tot mai numeroase cazurile persoanelor varstnice care si-au recapatat prin consumul constant de germeni unele dintre calitatile specifice maturitatii sau tineretii. Duke Pearson, Sandy Shaw, Dr. Benjamin Frank si alti cercetatori sustin ca aceasta activitate regeneranta se datoreaza anti-oxidantilor, unei game largi de enzime, precum si vitaminelor antioxidante A, C, E. Acestea împiedica oxidarea grasimilor din sange, inhiband astfel formarea radicali liberi. Iata însa si cateva indicatii particulare:

– germenii de grau în miere – sunt revitalizantul universal recomandat în special persoanelor care au nevoie de multa energie, convalescentilor, batranilor si copiilor. Se fac cure de minim o luna cu acesti germeni, care maresc capacitatea de regenerare a organismului, opresc procesele degenerative, ajuta la împlinirea corporala.

– germenii de ovaz în miere – au ca proprietate marcanta actiunea întineritoare foarte intensa. Sunt extrem de utili si în tratarea afectiunilor cardiovasculare asociate varstei înaintate, precum si pentru eliminarea efectelor unei alimentatii neadecvate.

– germenii de naut în miere – sunt un revigorant masculin si un afrodisiac remarcabil. Sunt utilizati de mii de ani în Orientul Mijlociu pentru tratarea sterilitatii si impotentei, dar si a sensibilitatii la frig si la variatiile climatice.

– germenii de dovleac în miere – contin proteine de mare calitate, la fel si grasimi, vitamina E, fosfor, fier si zinc (un oligoelement care adesea lipseste din dieta moderna). Sunt excelenti ca stimulent imunitar si reglator endocrin (este remarcabil efectul lor în cazurile de pubertate prematura, dereglarea productiei de hormoni sexuali etc.).

2. Tinctura de germeni

Preparare: 400g germeni se mixeaza cu 1 l de alcool alimentar de 70°. Se lasa la macerat 8-10 zile, într-o sticla bine închisa, dupa care se strecoara prin tifon si se pastreaza în sticlute mici închise la culoare.
Administrare: Se consuma 1 lingurita la un pahar cu apa de 3 ori pe zi.

În amestec cu tinctura de echinacea si licheni, tincturile de germeni sunt indicate pentru afectiuni respiratorii, gripa, tuse de diverse etiologii, astm, faringita, anorexie. În acest caz, rolul tincturii de germeni este de a potenta efectul imunostimulator al primelor doua tincturi mentionate, dar si de a stimula capacitatea naturala de regenerare a organismului.

Indicatii speciale ale tincturilor de germeni:

– tinctura de germeni de lucerna – este un stimulent nervos puternic si bland în acelasi timp. Se foloseste în cazurile de astenie, somnolenta, depresie asociata unor boli cronice, varstei înaintate etc.

– tinctura de germeni de soia – previne aparitia tumorilor benigne la femei, în special a celor cu localizare mamara si genitala. Mai este folosita cu succes în tratamentul hirsutismului, menopauzei premature, tulburarilor de ciclu menstrual, frigiditatii asociata insuficientei hormonale.

– tinctura de germeni de schinduf – este un remarcabil protector al rinichilor si al aparatului urinar pe ansamblu. Despre germenii de schinduf se spune ca „purifica sangele”, motiv pentru care tinctura obtinuta din acestia este recomandata în diferitele forme de alergie, în infectiile cronicizate, în tratarea anemiei hemolitice, dar si în anumite forme de leucemie.

3. Lotiune pe baza de germeni (pentru uz cosmetic)

Preparare: 100g germeni proaspeti de soia, 20g glicerina, 10 ml alcool 96° si eventual o frunza de aloe se mixeaza bine în blender (mixer) de mai multe ori pe parcursul a 10 minute. Apoi se filtreaza si se pastreaza în sticle bine închise.
Administrare: Se întinde pe piele ca o crema obisnuita, se lasa 15-30 de minute sa patrunda în straturile mai profunde ale pielii, dupa care se face un masaj usor de cinci minute. În final, se spala fata cu un tampon de vata muiat în ceai de musetel.

Pentru regenerarea parului, 1 lingura din acest preparat se amesteca cu cateva picaturi de tinctura de ardei iute si un galbenus de ou. Se spala bine parul dupa care se clateste cu multa atentie. Nu se foloseste sampon.

Împacarea cu iarna

Sistemele terapeutice stravechi, cum sunt medicina chineza si Ayurveda (sistemul medical indian), recomanda cativa pasi simpli pentru a ne pune fiinta în acord cu energiile iernii:

1. Amplificati caldura corporala prin mijloace adecvate: consumul de hrana si lichide calde, folosirea alimentelor picante, protejarea corpului prin haine groase si calduroase, mentinerea unui mediu ambiant cu o temperatura agreabila, realizarea bailor calde.

2. Folositi condimentele aromatice, care au drept rol stimularea puterii digestive, mai ales în cazul consumului de alimente grele. Se recomanda în special ghimbirul, cardamonul, piperul negru, boiaua de ardei iute, sovarful, maghiranul, cimbrul, cimbrisorul, busuiocul, mustarul.

3. Evitati pe cat posibil sedentarismul (mai accentuat în acest interval) continuand sa faceti miscare, tehnici yoga, zen.

4. Evitati sa consumati în exces mai ales alimente cum sunt carnea si lactatele.

5. Folositi alimentele vii – în masura în care mai sunt înca accesibile, fructele si legumele pastrate peste iarna este bine sa fie consumate ca atare, neprelucrate termic, eventual sub forma de sucuri sau salate. Germenii proaspeti, preparati în casa, pot sa constituie aici cel mai valoros si în acelasi timp cel mai ieftin supliment natural cu rol terapeutic.

Graul germinat si viata sexuala

– Numeroase studii evidentiaza faptul ca adaugarea cerealelor încoltite în alimentatie a determinat cresterea lactatiei la femeile care alaptau, cresterea fertilitatii si chiar eliminarea sterilitatii. Acest fapt nu este surprinzator daca avem în vedere ca graul contine vitamina E în cantitate mare, fiind o sursa importanta a acestei vitamine a fertilitatii.

– Chiar daca graul este una din sursele cele mai bogate de vitamina E naturala, continutul sau de vitamina E se tripleaza atunci cand este supus încoltirii. Si alte cereale încoltite în special ovazul si secara constituie surse excelente de vitamina E, la fel ca si toate semintele oleaginoase încoltite.

Poate sa ajute graul germinat la combaterea cancerului?

Dr. Thelma Arthur de la centrul de cercetare Arthur Testing Labs din Chula Vista, California, a facut cercetari cu aproape 200 de pacienti bolnavi de cancer, care tineau regimuri vegetariene si care includeau în dieta si seminte germinate. Concluziile sale în urma studiilor efectuate au pus în evidenta cresteri semnificative ale imunitatii organismului aproape în toate cazurile. Nivelul de toxicitate al sangelui, care de obicei este crescut în boli precum cancerul, a fost redus în aproape toate cazurile.

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s